OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Profesionálni strihači psov Slovenska o.z.

Ročník 2015

GROOMLAND SHOW 2015

4. ročník medzinárodnej súťaže v úprave psov na Slovensku

Tak, ako je tomu už tradíciou z minulých rokov, tak aj tento rok si aj na Slovensko prišli zmerať sily umelci z pol Európy. No a v čom inom mohli súťažiť, než v úprave psov.

Súťaže tohto typu majú tradíciu po celom svete. Na Slovensku však bola obnovená po desiatich rokoch, a to v roku 2012, vtedy ešte pod iným názvom. Tento rok však získala názov podľa hlavného generálneho sponzora, ktorým je firma Groomland – potreby pre chovateľov, groomerov a v podstate všetkých, ktorí majú radi predovšetkým psov a mačky :o) Ďalšími sponzormi tohto podujatia boli firmy GroomProfessional, PSH Slovakia and Hungary, ZooDom Bratislava, krmivá HappyDog, firma VitaCanis, kozmetika Nogga, a samozrejme mediálny sponzor - časopis Pes a Mačka :o)

Takže – GROOMLAND SHOW 2015 sa konala v Dunajskej Lužnej, v Kultúrnom dome. Naozaj príjemné prostredie tohto miesta naplnila veľmi rýchlo veľmi príjemná atmosféra, ktorú nachystal tým občianskeho združenia Profesionálni strihači psov Slovenska, ktoré je organizátorom tohto výnimočného podujatia.

Tak, ako aj minulý rok, súťažilo sa v šiestich kategóriách, ktoré sú vytvorené podľa plemien upravovaných psov a podľa zručností strihača, ktorý sa na súťaž hlási. Kategóriu si strihači vyberajú sami a tak isto si aj svoj psí model na súťaž nachystajú a prinesú sami.

Základnými kategóriami sú teda –

1. Pudle – tu sa upravujú pudle a pudlíky všetkých farieb a veľkostí, ale – pozor – v štandardných strihoch, ktoré sú pre toto plemeno charakteristické.

2. – Teriér – bradáč – alebo inak „Trimovaní“ – sem sa prihlasujú hrubosrsté plemená v štandardných strihoch, ktorých srsť sa upravuje trimovaním.

3. Španiel – seter – je kategória pre všetky španiele – anglický a americký kokeršpaniel, špingeršpaniel, vodné španiele... a všetky setre – anglický, írsky, gordon a podobne, opäť v štandardných strihoch určených pre tieto plemená....

4. Ostatné plemená – jedna z tých pestrejších kategórií na súťažiach – sem sa totiž môže prihlásiť všetko ostatné, čo ste nedokázali zaradiť do  predošlých troch kategórií... najčastejšie tu nájdete bichony, bedlington teriérov, jorkschirre terrier, ćierny ruský teriér, kerry blue teriér... a jednoducho, vśetky ostatné plemená, ktoré sa dajú upraviť a upravujú sa nožnicami, popr. Strojčekom.

5. Salónna úprava/Workshop – tu je priestor pre strihačov, aby ukázali, že vedia urobiť čokoľvek a hlavne, že sa neboja niečoho iného, nového, ale samozrejme aj niečoho tradičného či praktického. To je salónna úprava – upravujú sa tu všetky plemená a v všetkých možných strihoch.

6. Začiatočníci – no a tu je zasa priestor pre tých, ktorí psov neupravujú dlho, nemajú vlastný salón, alebo sa konkrétnej úprave konkrétneho plemena nevenujú viac ako 2 roky.

Tak, už sme si predstavili sponzorov, priestory, súťažné kategórie – je na čase predstaviť si posudzovateľov. Nie, nie je to také jednoduché, niekto rozhodnúť predsa musí. Spravidla je posudzovateľská porota zložená z troch osôb. Tento krát jednej dám robili garde dvaja páni a to v medzinárodnej zostave – pán Atilla Kovács – dlhoročný groomer, chovateľ, doghandler z Rumunska. Pán Róbert Kanás – medzinárodný  posudzovateľ a chovateľ psov zo Slovenska a po minuloročnom seminárovom úspechu celosvetovo uznávaná groomerka zo Španielska Isabella Jane Doblas Jones.

Súťažilo sa v dvoch fázach – doobeda a poobede. Prvé boli kategórie Pudel, Ostatné plemená a časť  začiatočníkov, poobede sa upravovali španiele a setre, trimovaní a druhá časť začiatočníkov. Svoje zručnosti nám predviedli strihači zo Slovenska, Čiech, Nemecka, Rakúska, Belgicka, Rumunska, Maďarska. Videli sme pudle všetkých veľkostí, anglických aj amerických kokeršpanielov, setrov, bedlingtonov, bichonov, pomeraniana, shi-tzu, foxteriérov, írskych teriérov... No a čo sa týka výsledkov, v tejto ťažkej profesionálnej konkurencii sa ani naši Slovenskí strihači nenechali zahanbiť a opäť raz dokázali, že vieme byť na svetovej úrovni...

Kategória Pudel:

1.miesto: Corina Verschuren, Belgicko

2.miesto: Krisztina Poschenrieder - Molnar, Nemecko

3.miesto: Erika Bajko, Maďarsko

Kategória Trimovaní:

1.miesto: Monika Luptáková, Salón Mon Chéri, Zvolen, SVK

2.miesto: Bognár Tunde,  Rakúsko

3.miesto: Soňa Heldová, Salón pre psov Laki, Vinosady, SVK

Kategória Španiel-Seter:

1.miesto: Adriana Hegedušová, Salón Casko, Lučenec, SVK

2.miesto: Aicha Vermeulen, Belgicko

3.miesto: Soňa Heldová, Salón pre psov Laki, Vinosady, SVK

Kategória Ostatné plemená:

1.miesto: Corina Verchuren, Belgicko

2.miesto: Krisztina Poschenrieder-Molnar, Nemecko

3.miesto: Vanda Zelenková, Psí salón Vanda, Bratislava, SVK

Kategória Salónna úprava:

1.miesto: Aicha Vermnulen, Belgicko

2.miesto: Vanda Zelenková, Psí salón Vanda, Bratislava, SVK

3.miesto: Paula Buru, Rumunsko

Kategória Začiatočníci:

1.miesto: Lucia Solárová, Salón pre psov Venustas, Bratislava, SVK

2.miesto: Lenka Bartošová, SVK

3.miesto: Miriam Brkalová, Salón Miri, Banská Bystrica, SVK

Ale, ako to už vo svete býva, prvých nemôže byť šesť, ale prvý je len jeden. Kto to bol tento rok ? Titul BIS – teda Best in Show (z angl. najlepší zo súťaže) získala Corina Verchuren (Belgicko) s kráľovským bielym pudlom v najtradičnejšom pôvodnom strihu tohto plemena – v kontinentáli. Druhé miesto získala Lucia Solárová s pudlom a titul najvšestrannejší strihač si odniesla už spomínaná Corina Verschuren s pudlom a bedlingtonom. Napokon nás ešte páni posudzovatelia prekvapili s udelením špeciálnej ceny za kreativitu, ktorú udelili Lucii Tomašovičovej z Pezinka, ktorá predviedla creative grooming na malej bielej bradáčke – alebo predviedla bradáčku na zebre ? Neviem, vyberte si :o)

Akcia, na ktorú sa pripravujeme celý rok je opäť raz za nami. Dojmy, pojmy, emócie všetkého druhu ostávajú však v nás... a prípravy na ďalší ročník začali, mám taký pocit, ešte pred tým tohtoročným :o) Tak čo priatelia, vidíme sa aj budúci rok ? Dúfam, že som inšpirovala aj vás, strihači, ktorí tiež práve čítate tento článok a tiež prídete predviesť, čo viete a vyhrať jednu z krásnych cien, ale v prvom rade – vyhrať sám nad sebou a získať skvelý pocit z perfektne odvedenej práce. Takže, budúci rok, dovidenia :o)